niedziela, 28 marca 2021

"Porządkowanie świata - tradycyjna Wielkanoc"

 Jadwiga Zgliszewska "Zmartwychwstanie"

 

... rozkołysało oziminę

i triumfalne sztandary

 

rozzłociło kaczeńce

jak koronę zwycięstwa

 

rozdzwoniło skowronki

i serca na rezurekcję

 

rozbłękitniło niebo

nad głowami niedowiarków

 

otwierając szeroko Bramę Zbawienia

przez cud Wielkiej Nocy

 

Tradycja kulinarna Świąt Wielkanocnych oddaje wymowę wiosennego święta religijnego. Obejmuje artykuły oddające sens Świąt poprzez ich symbolikę, a więc:

- Baranek - oznacza Zmartwychwstanie Chrystusa,

- Jajko - symbolizuje zwycięstwo życia nad śmiercią,

- Chleb - znak Ciała Chrystusa,

- Sól - znak prawdy i oczyszczenia,

- Chrzan - znak Męki Pańskiej,

- Mięso i wędliny - symbolizują dostatek i sytość,

- Ciasta - to metafora umiejętności i doskonałości.

Osobiście dostatek i sytość podkreślę "Pasztetem tradycyjnym" sporządzonym według przepisu:

0,4 kg wątróbki

0,5 kg wołowiny

0.6 kg kurczaka

0,6 kg wieprzowiny

0,5 kg boczku

4 bułki

5 jajek

przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Mięso myjemy i kroimy w kawałki. Pokrojone mięso podsmażamy na patelni. Do garnka wkładamy wołowinę, wieprzowinę, kurczaka, boczek. Całość podlewamy wodą i dusimy do uzyskania miękkości mięsa.Wątróbkę dusimy na patelni. Bułki moczymy w mleku.

Całe mięso oraz wątróbkę i bułki mielimy w maszynce do mięsa. Do masy mięsnej dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do przygotowanej formy (natłuszczona, posmarowana żółtkiem, posypana bułką tartą). Pieczemy ok. 1,5 godz. w temp. 180 stopni Celsjusza.

Umiejętności i doskonałość kulinarną zaznaczę wypiekiem "Babki drożdżowej" sporządzonej według przepisu:

0,5 kg mąki pszennej

5 dkg drożdży

10 dkg cukru

300 ml ciepłego mleka

10 dkg masła (roztopionego i wystudzonego)

5 żółtek

2 łyżeczki cukru waniliowego

dowolne bakalie, ok. 1/2 szklanki (rodzynki, orzechy, morele)

- Rozczyn: drożdże + 1 łyżka cukru + 1 łyżka mąki; rozetrzeć, odstawić na 15 minut.

Dodać rozczyn do reszty mąki oraz cukru wymieszanego z żółtkami. Miksować w mikserze z końcówką z hakiem przez 5-7 minut dodając powoli masło. Na końcu dodajemy bakalie (namoczone, otoczone mąką). Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny.

Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je wyrabiamy i przekładamy do przygotowanej formy (natłuszczona, posypana bułką tartą). Odstawiamy w formie do pełnego wyrośnięcia. 

Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 30 minut (do suchego patyczka). Pozostawiamy w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Akcent dekoracyjny: lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. 

Wiem, że każde domostwo ma własny świąteczny projekt kulinarny - i o to chodzi. Ważne, by przesłanie Świąt Wielkanocnych w swojej głębokiej wymowie, towarzyszyło każdemu z nas w codzienności - i w ogóle - w całym życiu.

 Myśli do przeanalizowania:

"Nie samym chlebem żyje człowiek, lecz każdym słowem, które pochodzi z ust Bożych..." (Mt 4,4)

 "Niech wszystko co żyje chwali Pana." (Psalm 150)

"Tradycja to piękno, które chronimy, a nie więzy, które nas krępują." (Ezra Pound) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz