Zdrowa kuchnia


Gastronomia to połączenie wielu dziedzin sztuki. Można ją oceniać za pomocą wszystkich pięciu zmysłów i opisywać za pomocą wielu słów: zdrowie, wolność, miłość, piękno, ...

Celem prezentacji przepisów kulinarnych jest zachęta do pozostawania w przyjaźni z Naturą i korzystania z jej (naturalnych) dobrodziejstw! Często słyszymy powiedzenie: "Jesteś tym, co jesz."Warto poznawać walory roślin uprawnych i dziko występujących, i - w miarę możliwości - wykorzystywać je w swojej, zdrowej kuchni. Prezentowane przepisy są propozycją sposobu wykorzystania wybranych, wartościowych dla zdrowia, roślin w czasie ich sezonowego występowania (i nie tylko), i czerpania radości z eksperymentowania w kuchni i poznawania smaków dotąd nieznanych potraw. Wśród przepisów znajdują się też takie propozycje czytelników zawarte w gazetach kulinarnych, które mnie zainteresowały, i które osobiście sprawdziłam. 

Propozycje kulinarne:

Soki:
sok z natki pietruszki
sok z buraczków i jabłek
sok z marchwi
sok z korzenia pietruszki
sok z selera
sok z korzenia mniszka lekarskiego
sok z surowej kapusty
mikstura z pokrzywy

 Desery i dodatki do deserów:
  bananowy mus do ciast

Zupy:
zupa pietruszkowa
zupa pokrzywowa
zupa szczawiowa
botwinka na ostro
zupa czosnkowa
chłodnik pietruszkowo-ogórkowy z grzankami
zupa ogórkowa

Potrawy z mąki i kasz:
placuszki z liśćmi babki lancetowatej
pierogi z kaszą jaglaną, mięsem i świeżymi ziołami
naleśniki z brokułami i sosem czosnkowym
choinkowe pierniczki
sałatka piękności
pizza w kształcie pieroga 
kotleciki z cukinią

Sałatki i surówki:
surówka z listków mniszka i pokrzywy
sałatka śledziowa
wiosenna surówka 
sałatka z ziemniaków
soczysta sałatka z grapepfrutem
sałatka z kaszy kuskus
sałatka z kaszy gryczanej z tuńczykiem
sałatka z żołądków
sałatka z czerwonej cebuli

Przetwory: 
 wino chrzanowe
czosnkowa mikstura antymiażdżycowa
lody bez cukru
cukinia w przecierze
"lato w słoiku"
sałatka z pieczarek i papryki
gruszki w syropie
kapusta kiszona 
kiszony barszcz czerwony 

Przystawki:
 jajka nadziewane pieczarkami i z sałatką z porów
koreczki na jeden kęs
ogórki konserwowe z wędzoną rybą

Dania mięsne:
mięsny duet
karkówkowe gołąbki
łopatka wieprzowa gotowana do kanapek 
schab gotowany kwadrans
mięsna babka 
baba z niespodzianką 
leniwe gołąbki 
schabowe w cieście ziemniaczanym
schab na dziko
pulpeciki z kapustą 
pulpeciki w sosie koperkowym

Herbaty: 
herbata zielona
herbata z majeranku
herbata z kopru włoskiego
herbata z dzikiej róży
odwar z korzenia cykorii podróżnika

Sosy:
sos czosnkowy
sos chrzanowy na zimno
sos śmietanowo-chrzanowy do mięs
sos Mojo verde (zielony)
sos Mojo picon (czerwony) 
sos chimichurri 



Sok z natki pietruszki
  • pęczek natki pietruszki umytej w zimnej wodzie, osuszonej, oczyszczonej z twardych łodyżek,
  • 1 duża cytryna obrana ze skórki, z dokładnie usuniętymi białymi błonami i pestkami,
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 litra wody
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze przez około 30 sekund. Przed podaniem przelewamy sok przez sitko. Napój należy spożywać tuż po przyrządzeniu. Jest to naturalny eliksir zdrowia i urody.
W podobny sposób można przygotować sok z mięty, melisy, młodej pokrzywy.

Mikstura z pokrzywy
Ściąć 10-centymetrowe wierzchołki młodych pokrzyw, opłukać je i zmielić w maszynce do mięsa. Na 1 szklankę zmielonych pokrzyw dodać 3 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody, wymieszać.
Wycisnąć miksturę przez gazę. Można dosłodzić do smaku miodem. Przelać do butelki i przechowywać w lodówce. Spożywać 2 razy dziennie po 2 łyżki stołowe.
Właściwości mikstury: Oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom cukru we krwi, poprawia samopoczucie. Warto zażywać ją regularnie.

Desery i dodatki do deserów:

Bananowy mus do deserówBanany dojrzałe obrać ze skórki i zmiksować z sokiem z cytryny.  Powstały mus można przełożyć do pojemniczka i włożyć do zamrażalnika. Zamrożony serwować ze słodkimi deserami.

Zupa pietruszkowa

  • 3 duże korzenie pietruszki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 duże łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 litry wody
  • sól, pieprz do smaku
Obraną i pokrojona pietruszkę gotujemy w wodzie (z dodatkiem odrobinki masła) około 30 minut. Z masła i mąki przygotowujemy złotą zasmażkę i łączymy z wywarem. Zabielamy śmietaną Dosmaczamy zupę solą i pieprzem. Posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami.

Właściwości pietruszki: Zarówno natka, jak i korzeń poprawiają trawienie, zwiększają wydalanie moczu, usuwają nadmiar wody z organizmu, czyszczą krew, regenerują włosowate naczynia krwionośne, regulują nadmierną fermentację w żołądku i jelitach.  Natka pietruszki zawiera: potas, żelazo, magnez, sód, wapń, fosfor, fluor. Chroni organizm przed wolnymi rodnikami, które niszczą ważne narządy organizmu (serce, mózg, nerki).
Właściwości mięty: Działa uspokajająco, przeciwskurczowo,przeciwwymiotnie, przeciwbólowo, przeciwpasożytniczo. dezynfekująco, pobudza wydzielanie soków żołądkowych.
Właściwości melisy: Posiada właściwości ogólnie uspokajające i pobudzające czynności trawienne żołądka.
Właściwości pokrzywy: Oczyszcza organizm z toksyn, działa moczopędnie i odtruwajaco, przeciwdziała niedokrwistości, hamuje krwawienia, obniża poziom cukru we krwi, poprawia stan cery, paznokci, włosów.



Zupa pokrzywowa

  • 2 garście młodych listków pokrzywy
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • 1 litr bulionu
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
  • trochę soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
Drobno pokrojoną cebulę zrumienić na maśle, dodać mąkę i sporządzić zasmażkę. Wlać do niej bulion i dodać: ziemniaki pokrojone w kosteczkę, marchewkę pokrojoną w słupki oraz drobniutko pokrojone liście pokrzywy. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać żółtko wymieszane ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Można też zupę lekko zakwasić sokiem z cytryny.

Truskawki
W sezonie truskawkowym (maj/czerwiec) należy spożywać je w dużych ilościach na surowo.


Truskawki z szampanem

Na dnie pucharków układamy ćwiartki truskawek, wylewamy na nie mus z truskawek ubitych z cukrem; wszystko "podlewamy" szampanem.

Właściwości truskawek: Posiadają sporo witaminy C, zawierają witaminę PP, są źródłem soli mineralnych regulujących przemianę materii, pomagają w oczyszczaniu jelit z resztek pokarmowych, są źródłem fosforu i wapnia wzmacniającego kości i zęby, są źródłem żelaza chroniącego przed anemią, mają właściwości odtruwające, bakteriobójcze i obniżające wagę ciała, są znanym afrodyzjakiem.




Zupa szczawiowa

  • 25 dkg kości
  • 25 dkg włoszczyzny
  • 20 dkg szczawiu
  • 1/3 l śmietany
  • 3 dkg mąki
  • 1/8 l mleka
Warzywa i kości czyścimy, gotujemy wywar, odcedzamy. Szczaw, po opłukaniu i usunięciu łodyżek,  przepuszczamy przez maszynkę. Część surowego szczawiu odkładamy, a resztę gotujemy w przygotowanym wywarze. Całość podbijamy mąką rozkłóconą ze śmietaną, zagotowujemy. Dodajemy sól i cukier do smaku oraz mleko i pozostawiony surowy szczaw. Zupę podajemy z ryżem
lub z jajkiem.

Właściwości szczawiu zwyczajnego : Bogaty w witaminę C, zawiera związki o nazwie flawonoidy, uważane za silne antyoksydanty (uwalniają organizm od wolnych rodników). Flawonoidy pozwalają też utrzymać skórę w dobrej kondycji (opóźniają procesy jej starzenia). Szczaw zapobiega również powstawaniu przebarwień skóry i działa wybielająco.

Botwinka na ostro
  • 1 pęczek botwinki
  • 3 młode ziemniaki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • curry, sól, kwasek cytrynowy, pieprz do smaku
  • 1 marchewka
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 ząbek czosnku
Ziemniaki i marchewkę obrać, opłukać, po czym pokroić w większą kostkę. Do garnka wlać 1 litr wody. Gdy się zagotuje, do zawartości naczynia wrzucić pokrojone warzywa i gotować, aż będą miękkie.
Do warzyw w garnku dołożyć oczyszczoną i drobno pokrojoną botwinkę oraz posiekaną natkę pietruszki i czosnek. Doprawić solą, pieprzem oraz curry. Zupę ostudzić i połączyć ze śmietaną. Podawać z chlebem.

Sok z buraczków i jabłek

  • 2 średnie buraczki
  • 2 średnie jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz do smaku
Z obranych i pokrojonych buraków, jabłek oraz cytryny wycisnąć sok w sokowirówce. Soki połączyć, dosmaczyć i podawać w pucharkach.

Właściwości botwinki i buraczków: Warzywo to jest bogate w cukier, dostarcza cennych pierwiastków: wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo, kobalt, jest źródłem witamin A, C, B1 i kwasu foliowego. Pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Obniża ciśnienie krwi.

Surówka z listków mniszka i pokrzywy

Listki mniszka dokładnie umyć i porwać na małe kawałeczki. Szczypiorek i dymkę starannie umyć i pokroić. Młode listki pokrzywy i natki pietruszki umyć i drobno pokroić. Wszystko wymieszać i doprawić olejem z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu.

Sałatka śledziowa
  • 15 dkg filetów śledziowych
  • 20 dkg  fasoli czerwonej
  • 15 dkg jabłek
  • 30 dkg ziemniaków
  • 20 dkg ogórków kiszonych
  • 10 dkg czerwonej cebuli
  • pieprz, sól, cukier do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji
  • 1 opakowanie sosu winegret
Śledzie namoczyć. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, a następnie wraz ze śledziami, oczyszczonymi jabłkami, ogórkami i cebulą pokroić w kostkę. Składniki wrzucić do dużej miski i połączyć z osączoną fasolą.
Sałatkę doprawić cukrem, solą i pieprzem. Sos winegret przyrządzić według przepisu na opakowaniu i połączyć z sałatką. Ozdobić natka pietruszki.

Wiosenna surówka
  • 2-3 garście młodych liści mniszka
  • ząbek zmiażdżonego lub posiekanego czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
Liście moczymy w zimnej, osolonej wodzie przez 30 minut, aby pozbyć się gorzkiego smaku. Następnie rwiemy je na drobne kawałki i dodajemy czosnek. Olej mieszamy z kilkunastoma kroplami soku z cytryny i polewamy nim liście. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Sałatka z ziemniaków

  • kilka ugotowanych ziemniaków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pęczek drobno pokrojonego kopru
Kilka ugotowanych (najlepiej w łupinkach), wystudzonych ziemniaków kroimy w dużą kostkę. 2-3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i pęczek drobno pokrojonego kopru. Mieszamy. Sałatka jest smaczna, zdrowa i szybka w przygotowaniu.

Soczysta sałatka z grapepfrutem
  • główkę sałaty lodowej porwać na kawałki wprost do miski
  • 1/2 ogórka pokroić w półplasterki
  • dużą czerwoną cebulę pokroić w półkrążki
  • 2 grejpfruty podzielić na cząstki, każdą przekroić na pół i dodać do sałaty
  • 20 dkg wędzonego schabu pokroić w cienkie półplasterki, pozwijać w ruloniki i poukładać między warzywami
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekać i umieścić w moździerzu, dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki kolorowych ziół do sałatek, szczyptę soli młotkowanej z kolendrą i pieprzu. Utrzeć na gładki sos. Polać sałatkę tuż przed podaniem.
Sałatka z kaszy kuskus z zieleniną
  • 1/2 opakowania kaszy kuskus
  • 1 papryka
  • 1 duży pomidor
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • dużo pokrojonej zieleniny (koperek, pietruszka, sałata, natka selera)
  • przyprawy: pieprz kajeński, pieprz czarny, sól)
 Kaszę zaparzyć, paprykę pokroić w drobniutką kosteczkę (mogą być różne kolory), pomidor pokroić w drobną kosteczkę, czosnek zmiażdżyć, zieleninę drobno pokroić. Wszystkie składniki połączyć i zalać sosem utworzonym z oliwy, soku z cytryny, czosnku i dodatków smakowych.

Sałatka z kaszy gryczanej z tuńczykiem
  • 1/2 op. kaszy gryczanej
  • 5 korniszonów
  • biała cebula
  • puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
  • pomidor, papryka, natka pietruszki
Kaszę płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy. Korniszony, pomidor i paprykę kroimy w drobną kosteczkę.Natkę pietruszki także kroimy. Do kaszy dodajemy kawałki tuńczyka wraz z olejem i pozostałe składniki. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Przed podaniem schładzamy i dekorujemy natką pietruszki.

Sałatka z żołądków
  • 45 dkg pieczarek w occie
  • duży słoik ogórków konserwowych (45 dkg po odsączeniu)
  • 1,2 kg żołądków
  • 8 jajek
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • 4 kostki rosołowe
Żołądki oczyszczamy. Kostki rosołowe rozpuszczamy w ok. 2 l wody. W powstałym rosole gotujemy żołądki do miękkości. Odcedzamy, studzimy.
Pieczarki i ogórki osączamy i razem z żołądkami kroimy w małą kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i też kroimy w kostkę.
Składniki mieszamy, oprószamy odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy majonez, mieszamy.

Sałatka z czerwonej cebuli
  • 5 średnich czerwonych cebul
  • 3-5 ogórków konserwowych
  • 30 dkg szynki konserwowej
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • Zalewa: 1/2 szkl. octu, 1/2 szkl. cukru
Na zalewę mieszamy 1 szkl. gorącej wody, ocet i cukier, tak aby cukier się rozpuścił. Studzimy.
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Zalewamy letnią zalewą. Odstawiamy na 8-10 godzin. Następnie odsączamy.
Ogórki kroimy w drobną kostkę, odsączamy. Szynkę kroimy w słupki.
Ogórki, szynkę i cebulę mieszamy. Dodajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem.

Zupa czosnkowa
    • 1,5 główki czosnku
    • 4 średnie ziemniaki
    • 3 łyżki masła
    • 1 liść laurowy
    • sól, pieprz do smaku
    • 1 bułka zwykła
    • 15 dkg startego sera żółtego
     Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pokrojone ziemniaki i podsmażamy przez 5 minut i dodajemy ząbki czosnku. Całość przekładamy do garnka, zalewamy 1 litrem wody, dodajemy liść laurowy, sól i pieprz. Gotujemy ok. 30 minut, a następnie wyjmujemy liść laurowy i miksujemy zupę.
    Podajemy gorącą, z dodatkiem grzanek wykonanych z bułki, posypaną żółtym serem.

    Zupa ogórkowa
    • włoszczyzna, bez kapusty 
    • 3 grzybki suszone
    • 1 cebula
    • listek laurowy, ziele angielskie
    • 4 ziemniaki
    • 4-6 ogórków kiszonych
    • 2 łyżki masła
    • kwas z ogórków
    • 200 ml śmietany
    • 2 żółtka
    • koperek
    • sól, pieprz
    Grzyby zalać wrzątkiem, odstawić, żeby się namoczyły. Obrać, opłukać i pokroić warzywa, zalać spora ilością zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania, dodać przyprawy i gotować na małym gazie zbierając szumowiny. Cebulę pokroić na ćwiartki, opiec na suchej patelni na ciemno i wraz z grzybami i płynem z ich moczenia wlać do wywaru. Ogórki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce jarzynowej. W małym garnku udusić je na maśle pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie, a wywar pełen smaku, zakończyć gotowanie. Delikatnie przelać czysty wywar do innego garnka, dodać do niego ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować. Gdy ziemniaki są prawie miękkie, dodać uduszone ogórki i kwas z ogórków do smaku. Roztrzepać żółtka ze śmietana, wlać do nich trochę gorącego wywaru, ogrzać, następnie połączyć z zupą. Nie gotować lecz podgrzewać delikatnie, dodać koperek i uzupełnić przyprawy.

    Sos czosnkowy
    • 1 ugotowane żółtko
    • 1-2 łyżki musztardy
    • sok z połowy cytryny
    • szklanka śmietany
    • 5 piórek czosnku
    • sól, cukier do smaku
    Żółtko rozetrzeć z musztardą i cukrem na jednolitą masę. Pod koniec ucierania dodać śmietanę. Przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Dodać zmiażdżony w prasce czosnek. Wszystko starannie wymieszać.
       Sos chrzanowy na zimno
      • 1/4 l śmietany
      • 10 dkg chrzanu
      • 10 dkg jablek
      • sól, cukier, kwasek cytrynowy lub cytryna do smaku
      Chrzan umyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Dodać obrane o starte na tarce o drobnych otworach jabłko. Połączyć wszystko ze śmietaną. Przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny (lub octem).

      Sos śmietanowo-chrzanowy do mięs
      • sok wyciśnięty z 1 cytryny
      • 1 mała cebula
      • 1 szklanka śmietany 12%
      • 1 pęczek natki pietruszki
      • 1 pęczek szczypiorku
      • 2 jajka ugotowane na twardo
      • sól i starty chrzan (do smaku)
      Żółtka oddzielić od białek. Natkę pietruszki i szczypiorek starannie opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Cebulę obrać i razem z białkiem poszatkować na drobniutko.
      Żółtka przełożyć do miseczki i utrzeć z sokiem z cytryny na jednolitą masę. Następnie dodać śmietanę, natkę pietruszki, szczypiorek, cebulę oraz białka.
      Wszystkie składniki starannie wymieszać. Całość dosmaczyć solą i chrzanem.

      Sos Mojo verde (zielony)
      • 1 główka czosnku
      • 200 ml oliwy z oliwek
      • 150 ml octu winnego
      • pęczek natki pietruszki
      • 1/2 łyżeczki kuminu
      • 1 łyżeczka soli morskiej
      Zmiksować czosnek z solą, kminem i octem. Dodać natkę pietruszki i oliwę i dalej miksować - aż powstanie gładki sos. Można go używać do chleba, ale także do ziemniaków i smażonej ryby czy mięs w różnej postaci.

      Sos Mojo picon (czerwony)
      • 1 ząbek czosnku (obrany, posiekany)
      • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
      • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku
      • 1 łyżeczka soli morskiej
      • 2 łyżki oliwy z oliwek
      • 2 czerwone papryki (usunąć gniazda nasienne)
      • miąższ białego pieczywa
      Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać kmin, paprykę w proszku, sól, 2 łyżki oliwy. Wszystkie składniki miksować blenderem dodając sukcesywnie po pół papryki. Powstałą jednolitą masę zagęścić białym pieczywem i przetrzeć przez sitko.

      Sos chimichurri
      • duży pęczek natki pietruszki
      • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
      • 4 duże ząbki czosnku
      • 2 łyżki octu balsamicznego
      • 1papryczka chilli
      • sól, pieprz
      Pietruszkę dokładnie umyć i wysuszyć. Usunąć grube łodygi. Z papryczki usunąć pestki i pokroić ją. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować blenderem.W sosie można maczać bagietkę lub chleb. Można też serwować go jako dodatek do mięs.

      Potrawy z mąki i kasz:

      Naleśniki z brokułami i sosem czosnkowym
      • Ciasto : 3/4 szklanki mleka
      • 3/4 szklanki wody gazowanej
      • 1,5 szklanki mąki
      • 1 jajko
      • 2 łyżki oleju lub oliwy
      • sól, cukier do smaku
      • Nadzienie: brokuł
      • 1 serek topiony
      • sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku
      • przygotować sos czosnkowy według zamieszczonego powyżej przepisu
      Naleśniki: składniki ciasta miksujemy. Na suchej patelni smażymy naleśniki. Farsz: brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i rozgniatamy widelcem razem z serkiem topionym. Dosmaczamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym. Naleśniki smarujemy farszem, zwijamy w ruloniki, polewamy  sosem czosnkowym zrobionym według przepisu podanego wyżej).

      Placuszki z liśćmi babki lancetowatej
      • 2 jajka 
      • 3 łyżki mąki
      • 1 łyżka oleju
      • 1 łyżka wody
      • sól
      • 20 sztuk liści babki
       Ubić jajka, dodać mąkę, olej, wodę, sól, i całość starannie wymieszać. Liście oprószyć mąką, maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem.

      Właściwości babki lancetowatej: Zawiera garbniki, kwasy organiczne, karoten, witaminy C i K, sole mineralne sodu, potasu, magnezu, cynku.

      Pierogi z kaszą jaglaną, mięsem i świeżymi ziołami
      • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
      • świeże zioła: może być pokrzywa, liście mleczu, szczaw, szczypiorek, natka pietruszki, koperek (według własnego wyboru)
      • 40 dkg mięsa wieprzowego bez kości
      • sól, pieprz, kminek zmielony
      • 2-3 szklanki mąki
      • 1 jajko
      • 2 łyżki oleju
      Kaszę jaglaną przepłukać i ugotować w wodzie (obowiązuje proporcja: 1 szklanka kaszy na 3,5 szklanki wody; gotować 30-40 minut). Mięso ugotować i przemielić w maszynce do mięsa. Zioła opłukać i drobniutko pokroić. Wszystkie składniki połączyć i dosmaczyć solą, pieprzem, kminkiem.
      Z mąki, jajka, oleju, i z dodatkiem wody zagnieść ciasto. Zrobić pierożki. Ugotować we wrzątku. Przed podaniem polać zrumienionym masełkiem.

      Właściwości kaszy jaglanej:  Jest zasadotwórcza i pozwala utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Posiada mało skrobi, dużo przyswajalnego białka, witaminę E, lecytynę, witaminy z grupy B (B1, B2, B6), żelazo, miedź, krzemionkę. Jest lekkostrawna, nie uczula, nie zawiera glutenu
      (dobra dla osób chorujących na anemię i celiakię), posiada działanie antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny).


      Pizza w kształcie pieroga
      • Ciasto: 4 łyżki oliwy
      • 90 dkg mąki pszennej
      • 2 łyżeczki soli
      •   3,5 dkg drożdży
      • 0,5 l mleka
      • Farsz: 2 papryki pokrojone w kostkę
      • 0,5 kg podsmażonych pieczarek
      • kawałek szynki i salami pokrojone w kostkę
      • przyprawa do pizzy
      • ok. 25 dkg startego żółtego sera
      • jajko
      Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i drożdże. W środku robimy dołek, wlewamy mleko i oliwę. Wyrabiamy gładkie, miękkie ciasto. Formujemy w kulę, smarujemy oliwą, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze raz wyrabiamy, dzielimy na 12 części. Każdą rozwałkowujemy i talerzykiem wykrawamy koło. Farsz składniki - oprócz sera - dokładnie mieszamy. Na połowie każdego koła kładziemy porcję farszu, zostawiając ok. 1 cm wolnego od brzegu. Posypujemy serem. Zlepiamy brzegi. Pierogi układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

      Kotleciki z cukinią

      Zetrzeć na tarce 1 kg cukinii. Drobno posiekać cebulę i ząbek czosnku -połączyć to z cukinią. Dodać 2 jajka i przyprawy: sól, pieprz, majeranek. Dosypać około 1 szklanki mąki. Wszystko razem wymieszać. Ciasto powinno być gęstsze od naleśnikowego. Smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Podawać z jogurtem.

      Choinkowe pierniczki
      • ciasto: jajko
      • 50 dkg mąki
      • 20 dkg płynnego miodu
      • 20 dkg cukru pudru
      • 1/2 kostki margaryny
      • 5 łyżeczek przyprawy do piernika
      • 2 łyżki kakao
      • czubata łyżeczka sody
      Do mąki dodajemy margarynę, miód, cukier puder, przyprawę do piernika, kakao i sodę oczyszczoną. Wszystko siekamy. a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na noc. Następnego dnia ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy foremką ciasteczka. Układamy je na posmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy w piekarniku. Do dekoracji ciasteczek można wykorzystać kolorowe pisaki cukrowe.

      Sałatka piękności
      • 5-6 łyżek płatków owsianych
      •  1 jabłko
      •  1 łyżka miodu
      •  4 łyżki mleka
      •  6-8 orzechów laskowych lub włoskich
      •  pół cytryny
        6-8 łyżek przegotowanej wody.
      Płatki owsiane wsypać do miseczki, zalać wodą i pozostawić na noc. Rano umyć i zetrzeć jabłko oraz wyłuskać orzechy. Z cytryny wycisnąć sok. Mleko, miód, jabłko, orzechy i sok z cytryny dodać do płatków. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Smacznego!
      Właściwości sałatki:
      Jabłko doda naszej skórze blasku, miód ją oczyści, płatki spowolnią starzenie, a orzechy wzmocnią włosy i paznokcie.


       Wino chrzanowe
      • 10 dkg utartego chrzanu
      • butelka wina białego, gronowego, wytrawnego
      Chrzan zalewamy winem. Po 24 godzinach przecedzamy przez gęste płótno. Pić 3 razy dziennie po łyżeczce przy awitaminozie i fizycznym wyczerpaniu.

      Właściwości chrzanu: Ułatwia trawienie białek zwierzęcych, pobudza wydzielanie soków trawiennych, usprawnia przemianę materii, działa bakteriobójczo, dostarcza kwasu askorbinowego, likwiduje krwawienia dziąseł.

      Sok z marchewki
      • 2 średniej wielkości marchewki
      Marchewkę oczyścić z resztek ziemi, wymyć, przelać wrzącą wodą. Wrzucić do sokowirówki. Otrzymany sok wypić.

      Właściwości marchewki: Zawiera karoten (prowitaminę A), cukry, witaminy B1, B2, B6, C, E, K, PP oraz minerały: wapń, żelazo, miedź, fosfor i pektyny. Jest niskokaloryczna. Zapobiega starzeniu się organizmu: zwalcza wolne rodniki (działanie antynowotworowe), posiada właściwości rozkurczowe i antymiażdżycowe (obniża poziom cholesterolu), zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Medycyna ludowa uznaje ją za afrodyzjak: zawiera witaminy E i C, selen i retinol, które mają korzystny wpływ na wytwarzanie plemników i regulację menstruacji.

      Sok z korzenia pietruszki
      • 2 średniej wielkości pietruszki
      Korzeń pietruszki oczyścić z resztek ziemi, wymyć, przelać wrzącą wodą. Wrzucić do sokowirówki. Otrzymany sok wypić.

      Sok z korzenia selera lub mniszka lekarskiego lub kawałka główki kapusty
      •  korzeń selera lub mniszka (garść) lub kawałek główki kapusty
      Wymyć, przelać wrzątkiem, wrzucić do sokowirówki. Otrzymany sok wypić.

      Właściwości soku z selera: Zawiera witaminy: A, E, C, B kompleks, PP, kwas foliowy, minerały: fosfor, wapń, potas, cynk, magnez, flawonoidy, furanokumaryny. Ma działanie przeciwzapalne, uszczelniające naczynia krwionośne, rozkurczowe, moczopędne, antynowotworowe.
      Właściwości soku z korzeni mniszka lekarskiego: Skuteczny w walce z otyłością, pomaga w chorobach układu trawiennego - łagodzi dolegliwości wątrobowe (likwiduje wzdęcia i uczucie pełności po posiłkach), jest moczopędny, zmniejsza obrzęki.
      Właściwości soku z kapusty: Świeżo wyciśnięty sok z kapusty zawiera witaminy: C, B, PP. Leczy cukrzycę, nieżyty żołądka, wrzody dwunastnicy, hemoroidy, nadciśnienie, miażdżycę, otyłość, tarczycę.

      Czosnkowa mikstura antymiażdżycowa
      • 26 ząbków czosnku
      • sok z trzech cytryn
      • 1 litr wody
      Czosnek zmiażdżyć i włożyć do 2 litrowego słoika. Dodać do tego sok z cytryn i przegotowaną, zimną wodę. Po 2-3 dniach pić dwa razy dziennie po kieliszku.
      Celem zneutralizowania nieprzyjemnego zapachu popijać miksturę kefirem lub jogurtem, zagryzać natką pietruszki lub jabłkiem.

      Lody bez cukru
      •  1/2 kg  czereśni
      • jogurt naturalny bez cukru
      Czereśnie myjemy, osuszamy, drylujemy i przekładamy do blendera. Miksujemy razem z jogurtem naturalnym. Powstały mus przelewamy do foremek na lody i zamrażamy.

      Właściwości czereśni: Są źródłem witaminy C oraz potasu, sodu, żelaza, magnezu, fosforu i wapnia.

      Herbaty: zielona; z majeranku; z kopru włoskiego; z dzikiej róży

      Łyżeczkę "ziela herbaty" zalać w szklance wrzącą wodą. Przykryć spodeczkiem i odczekać 10 minut. Po tym czasie można delektować się smakiem napoju.


      Właściwości zielonej herbaty: Hamuje rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym, poprawia krążenie krwi, wspomaga odchudzanie, działa antynowotworowo (niweluje wolne rodniki). Właściwości majeranku: Reguluje trawienie, pomaga w nieżycie żołądka,, niweluje wzdęcia, pomaga na kaszel.
      Właściwości kopru włoskiego: Działa rozkurczowo, łagodzi problemy gastryczne.
      Właściwości dzikiej róży: Należy do "ziółek" multiwitaminowych (A, B, C, E, K, PP).

      Odwar z korzenia cykorii podróżnika
      • korzeń cykorii  podróżnika
      1 łyżeczkę ziół zalać szklanką zimnej wody i ogrzewać do zagotowania. Gotować 3 minuty. Pić 2-3 filiżanki dziennie przy braku apetytu i uczuciu pełności. Korzeń cykorii ma podobne działanie do korzenia mniszka.
      Chłodnik pietruszkowo-ogórkowy z grzankami
      • 3 ogórki gruntowe
      • pęczek natki pietruszki
      • 0,5 litra bulionu drobiowego
      • ugotowany filet z kurczaka
      • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
      • sól, pieprz do smaku
      • ząbek czosnku
      • kilka kromek bułki
      Ogórki myjemy, obieramy i kroimy. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Ogórki, natkę pietruszki i mięso zalewamy bulionem i miksujemy. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, śmietanę, dosmaczamy solą i pieprzem - miksujemy. Dekorujemy kleksem śmietany, podajemy z opieczoną na patelni kromką bułki.

      Właściwości ogórków zielonych:Zawierają witaminę K - wzmacniającą krzepliwość krwi oraz mikroelementy: wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor. Oczyszczają i odkwaszają organizm.

      Przetwory:

      Cukinia w przecierze
      • 3 kg obranej i pokrojonej w kostkę cukinii
      • 1 kg cebuli
      • Zalewa:
      • 1/2 l octu
      • 1/2 kg cukru
      • 1 l przecieru pomidorowego
      • 1 łyżeczka przyprawy "curry"
      • 1  łyżeczka pieprzu mielonego
      • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
      Pokrojoną w kostkę cukinię i cebulę nasolić osobno na 1-2 godziny. Lekko odcisnąć. Zagotować zalewę. Dodać do niej cebulę i podgotować chwilkę. Następnie dodać cukinię i gotować 20 minut. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy i zagotować. Gorącą "miksturę" wkładać do słoików, a po zakręceniu  słoiki odwracać do góry dnem. 
      Cukinię w przecierze można wykorzystywać do sosów pomidorowych, makaronów i mięs.

      Właściwości cukinii: Niskokaloryczna, lekkostrawna, bogata w minerały: wapń, potas, żelazo, magnez. Doskonałe źródło witamin B1, B2, C, PP i karotenu. Odkwasza i oczyszcza organizm.


      "Lato w słoiku"
      • 5 kg małych ogórków
      • 3 średnie kalafiory
      • ok. 1,5 kg cebuli
      • 2 kg papryki
      • wiązka kopru
      • liście laurowe
      • czosnek
      • gorczyca
      • oliwa
      Zalewa:
      • 4 l wody
      • 4 szklanki octu
      • 4 szklanki cukru
      • 2 łyżki soli
      • po kilkanaście ziaren pieprzu i ziela angielskiego
      Ogórki kroimy na koreczki, cebulę w ósemki, paprykę na kawałki. Kalafiory dzielimy na małe różyczki i wkładamy do wrzątku. Gdy woda zawrze, kalafiora odcedzamy i studzimy.
      Do każdego słoika wkładamy: gałązkę kopru, liść laurowy, ziarnka gorczycy i ząbek czosnku. Następnie warzywa układamy warstwami w słoikach.
      Przygotowujemy zalewę: wodę z octem, cukrem, solą, pieprzem i zielem angielskim zagotowujemy. Gorącą marynatą zalewamy warzywa w słoikach, na wierzch dajemy po łyżeczce oliwy. Słoiki zakręcamy, wstawiamy do ciepłej wody i pasteryzujemy 10-15 minut.

      Sałatka z pieczarek i papryki
      • 1,5 kg pieczarek (średniej wielkości, jędrnych, z jasnymi blaszkami)
      • 1,5 kg papryki czerwonej
      • 1,5 kg cebuli
      • 1,5 kg marchewki (ugotowanej w wodzie lekko osolonej, ze szczyptą cukru i łyżką oleju)
      • 1,5 kg ogórków kiszonych (ze skórką lub obranych)
      • 3-4 łyżki soli
      Zalewa:
      • 2,5 l wody
      • 0,5 l octu 10%
      • 40 dkg cukru
      • 20 ziarenek ziela angielskiego
      • 10 liści laurowych
      • 2 płaskie łyżeczki pieprzu ziarnistego
      • olej na wierzch słoików
      Marchewki ugotować "al dente" w wodzie lekko osolonej, z dodatkiem szczypty cukru i łyżki oleju i pokroić w słupki.
      Pieczarki pokroić w kosteczkę i sparzyć we wrzącej wodzie lekko posolonej i z dodatkiem soku z 1/2 cytryny lub odrobiną kwasku cytrynowego. Po 3-4 minutach odsączyć.
      Paprykę czerwoną pokroić w kosteczkę i nasolić 1 łyżką soli na co najmniej 1-2 godziny. Potem odcisnąć sok.
      Cebulę pokroić w piórka i po 1-2 godzinach odcisnąć sok.
      Ogórki kiszone pokroić w słupki według upodobań.
      Zagotować zalewę, włożyć do niej odsączoną paprykę, cebulę, pieczarki, marchew i ogórki kiszone. Gotować 8-10 minut. Gorące wkładać do słoików i zalać zalewą. Do każdego słoika wlać po łyżce oleju i odwrócić do góry dnem lub całość chwileczkę pasteryzować.

      Sałatka stanowi doskonałą bazę do różnych zimowych sałatek - wystarczy ją odsączyć i dodać np. kilka ugotowanych jajek, pokrojoną w kostkę szynkę, kilka łyżek majonezu i śmietany, albo, gdy mamy ochotę na sałakę o smaku śledziowym: kilka marynowanych śledzi, jabłko, majonez i śmietanę.


      Kapusta kiszona
      • 10 kg kapusty białej szatkowanej
      • 20 dkg soli kamiennej
      Na targu kupuję kapustę szatkowaną w worku 10-kilogramowym. Przekładam ja warstwami do dużego garnka. Każdą warstwę solę i mocno ugniatam, aż do wystąpienia soku na powierzchnię kapusty. Pozostawiam ją w ciepłym pomieszczeniu przez tydzień. Garnek przykrywam pokrywką.
      Po tygodniu przekładam do słoików i wynoszę do piwnicy.
      Właściwości kapusty kiszonej: Jest źródłem witamin: A, B, K, E oraz minerałów: manganu, cynku, wapnia, potasu, żelaza, siarki. Posiada działanie antynowotworowe, wzmacniające i pobudzające system odpornościowy. Likwiduje zakażenia grzybiczne.
       

      Kiszony barszcz czerwony
      • 1 kg buraczków czerwonych
      • 1 łyżka soli
      • 1 łyżka cukru
      • 1 łyżka kminku
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 pietruszka
      • 1 plaster selera
      • 1 cebula
      • 3 l wody przegotowanej, wystudzonej
      Buraczki czerwone obrać ze skórki, wymyć i pokroić w drobne kawałki. Dodać pozostałe składniki. Wszystko zalać wodą. Przykryć ściereczką, pozostawić na 10 dni w ciepłym pomieszczeniu. Po tym czasie zlać barszczyk do słoików i zakręcić przykrywką.

      Właściwości barszczu kiszonego: Podwyższa poziom hemoglobiny we krwi, ma silne właściwości alkalizujące (dlatego należy do picia rozcieńczać go wodą lub innymi sokami warzywnymi), wzmacnia system immunologiczny, zwalcza zgagę i kwasy w żołądku, pomaga w leczeniu zaparć, nadciśnienia i depresji.

      Domowy ocet jabłkowy
      • 1 kg jabłek, mogą być też same skorki z gniazdami nasiennymi
      • 1 litr wody
      • 4 łyżeczki miodu lub cukru
      Dokładnie umyte jabłka, drobno kroimy i wrzucamy do słoja. Z przegotowanej, wystudzonej wody i miodu przygotowujemy zalewę i wlewamy do słoja. Słój przykrywamy podwójna gazą lub lniana ściereczką, ściśle obwiązujemy. Raz dziennie mieszamy. Po 4 tygodniach, gdy przestaje się pienić, przecedzamy ocet do butelek.

      Przystawki:

      Jajka faszerowane pieczarkami z sałatką z porów
      • 6 ugotowanych na twardo jajek
      • puszka zielonego groszku
      • majonez
      • olej do smażenia
      • sól, pieprz, vegeta
      • natka pietruszki
      • 30 dkg pieczarek
      • por, 1 jabłko
      • marchewka
      Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Żółtka wyjmujemy i rozgniatamy. Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na tarce i smażymy na oleju. Mieszamy z żółtkami, doprawiamy. Farszem napełniamy połówki jajek.
      Pora myjemy, sparzamy i osączamy. Kroimy w paski. Groszek osączamy, mieszamy z porem. Dodajemy starte na tarce o drobnych otworach jabłko. Całość mieszamy z majonezem, doprawiamy i do smaku.
      Sałatkę wykładamy na środek talerza. Posypujemy startą marchewką, dekorujemy natką pietruszki. Dookoła wykładamy faszerowane jajka. Do jajek podaję też sos chrzanowy na zimno. 

      Koreczki na jeden kęs
      • 10 kromek razowego chleba
      • 20 dkg żółtego sera
      • 20 dkg camemberta
      • 20 dkg sera z niebieską pleśnią
      • 5 ogórków konserwowych
      • 20 zielonych oliwek
      • 20 czarnych oliwek
      • pęczek rzodkiewek
      • 20 dkg pomidorków koktajlowych
      • po 10 dkg czerwonych i białych winogron
      • po kawałku żółtej, czerwonej i pomarańczowej papryki
      Chleb i wszystkie sery kroimy w małą kostkę. Ogórki kroimy w średniej grubości plasterki lub półplasterki. Rzodkiewki, w zależności od wielkości, kroimy na pół, bądź w ćwiartki. Pomidorki również możemy pokroić na pół. Winogrona kroimy na pół i usuwamy pestki. Paprykę kroimy w kostkę.
      Przygotowane składniki nabijamy na wykałaczki: najpierw chleb, potem ser: żółty, camembert lub pleśniowy; ogórek konserwowy, oliwki, rzodkiewka, pomidorek koktajlowy lub winogrono oraz papryka.

      Ogórki konserwowe z wędzoną rybą
      • 1-litrowy słoik ogórków konserwowych
      • wędzona ryba
      • 2 jajka
      • majeranek
      • sól, pieprz, szczypiorek
      • 2 łyżki majonezu
      Ogórki przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy gniazda nasienne i część miąższu. Połówki układamy na półmisku.
      Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Z ryby usuwamy skórę i ości. Jajka, rybę i miąższ ogórków drobno kroimy. Dodajemy majonez i przyprawy. Mieszamy i faszerujemy ogórki. Całość posypujemy szczypiorkiem.

      Dania mięsne

      Mięsny duet:
      • 3 duże plastry wołowiny (zrazówki)
      • 3 plastry schabu bez kości (ok. 4 mm)
      • 8 dkg wędliny (szynki gotowanej)
      • 8 dkg kiełbasy polskiej wędzonej
      • 2 ogórki kiszone
      • mały słoik musztardy sarepskiej
      • cebula
      • 4 łyżki słodkiej śmietany 18%
      • sól do peklowania
      • pieprz, olej, mąka, przyprawa do grilla
      Każdy plaster wołowiny oprószamy solą. Przykrywamy plastrem schabu, zwijamy, ponownie oprószamy solą. Chłodzimy 8 godzin. Mięso rozwijamy, każdy plaster rozbijamy.
      Plastry wołowiny oprószamy przyprawą i smarujemy musztardą. Przykrywamy schabem, smarujemy musztardą i oprószamy przyprawą. Na jednym brzegu kładziemy pokrojone w paski ogórki, szynkę, kiełbasę i cebulę. Zwijamy, obwiązujemy nicią, oprószamy przyprawą i pieprzem.
      Rolady smażymy na rozgrzanym oleju. Wkładamy kilka piórek cebuli i chwilę smażymy. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Rolady wyjmujemy. Usuwamy nici.
      Powstały sos przelewamy przez sito, zagęszczamy mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie. Mieszając wlewamy zahartowaną śmietanę. Ewentualnie doprawiamy. Zalewamy roladki. Podajemy na ciepło z ziemniakami lub kaszą gryczaną, bądź na zimno, np. z pieczywem.

      Karkówkowe gołąbki
      • 10 plastrów karkówki
      • 30 dkg kapusty kiszonej
      • 50 dkg pieczarek
      • 1 główka średnia kapusty 
      • 1 mała cebula
      • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka mielona, czosnek granulowany, bazylia
      • sok z cytryny do smaku
      • olej do smażenia
      Kapustę sparzamy we wrzątku, zdejmując kolejne liście. Z liści usuwamy zgrubiałe nerwy. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pieczarki, aż się lekko zrumienią. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, szklimy. Kapustę kiszoną siekamy, dodajemy do pieczarek i chwilę smażymy. Doprawiamy do smaku, mieszamy, studzimy.
      Plastry karkówki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, rozbijamy z dwóch stron i posypujemy przyprawami. Na każdy kawałek mięsa nakładamy porcję pieczarkowego farszu. Zwijamy w roladki. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy roladki na rumiano. Zdejmujemy z patelni i studzimy.
      Każdą roladkę zawijamy w liść kapusty jak gołąbki. Posypujemy przyprawami. Na tłuszczu ze smażenia roladek krótko obsmażamy gołąbki. Zdejmujemy z patelni. Do tłuszczu wlewamy gorącej wody, doprawiamy do smaku, zagotowujemy.
      Dno brytfanki wykładamy liśćmi kapusty, oprószamy przyprawami, wykładamy pozostały farsz, układamy gołąbki, zalewamy sosem. Przykrywamy liśćmi kapusty, posypujemy przyprawami. Brytfankę przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i pieczemy 60 minut.
      Liście kapusty zdejmujemy i kroimy, układamy na talerzu. Wykładamy gołąbki. Podajemy gorące, udekorowane np. natką pietruszki i plasterkiem cytryny.

      Łopatka wieprzowa do kanapek
      • 1 kg łopatki wieprzowej 
      • 5 dkg soli
      • 1 główka czosnku
      • 3 listki laurowe
      • kilka owoców jałowca
      • 4 ziarenka ziela angielskiego
      • troszkę tymianku
      • troszkę rozmarynu
      • 1/2 łyżeczki cukru
      Do wysokiego garnka wlewamy 1litr przegotowanej i wystudzonej wody. Dodajemy sól, cukier i przyprawy. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki i wraz z łopatką wkładamy do garnka. Wszystko razem moczymy przez dobę. Po tym czasie gotujemy mięso w wodzie z dodatkiem przypraw  przez 2 godziny na małym ogniu w garnku przykrytym pokrywką.

      Schab gotowany kwadrans
      • 2 kg schabu lub szynki
      • 2 łyżki majeranku
      • łyżeczka pieprzu
      • 8 ząbków czosnku
      • 3 liście laurowe
      • 5 ziaren ziela angielskiego
      • 7 dkg soli
      • łyżka cukru
      Mięso zalewamy 2 litrami przegotowanej i wychłodzonej wody. Wkładamy obrany czosnek i przyprawy. Gotujemy 10 minut. Studzimy. Chłodzimy w zalewie co najmniej 6 godzin.
      Po wyjęciu z lodówki schab gotujemy ok. 5 minut i ponownie studzimy w zalewie.
      Po ok. 6 godzinach wyjmujemy schab z zalewy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Mięso nadaje się do jedzenia po 2 dniach. Aby uzyskać różowy kolor mięsa, można dodać do gotowania łyżeczkę soli do peklowania.

      Mięsna babka
      • 1 kg mielonego mięsa
      • 35 dkg boczku w plastrach
      • cebula
      • 1/2 papryki
      • 4 łyżki bułki tartej
      • 3 ząbki czosnku
      • 3 jajka
      • olej
      • 1/2 pęczka natki pietruszki
      • 10 dkg sera feta
      • sól, pieprz, słodka mielona papryka do smaku
      • masło do formy
      Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Pod koniec dodajemy zmiażdżony czosnek. Studzimy, przekładamy do mięsa. Dodajemy natkę, jajka, bułkę tartą, pokruszona fetę i pokrojoną w kostkę paprykę. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
      Formę do babki natłuszczamy i wykładamy dachówkowo plastrami boczku. Wkładamy masę mięsną, końce boczku zawijamy do środka. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni. Wyjmujemy z formy i pieczemy jeszcze ok. 35 minut, aż boczek się zrumieni. Lekko studzimy, kroimy w kawałki. Można podawać na ciepło lub na zimno.

      Baba z niespodzianką
      • 1/2 kg mielonej wieprzowiny
      • 1/2 kg czerwonej papryki
      • 1/2 małego kalafiora
      • 3 ugotowane ziemniaki
      • 1 łyżeczka ostrej musztardy
      • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
      • 1 łyżeczka majeranku
      • 1/4 łyżeczki tymianku
      • 1 łyżeczka soli
      • 1/4 łyżeczki pieprzu
      • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
      • olej do natłuszczenia formy, do dekoracji:
      • 1 łyżka keczupu
      • kawałek papryki
      • różyczka kalafiora
      • gałązki natki pietruszki
      Formę na babkę wykładamy folia aluminiową, natłuszczamy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę i przyprawę do ziemniaków, mieszamy. Masą wylepiamy formę. Kalafiora dzielimy na różyczki, gotujemy.
      Paprykę drobno kroimy, dodajemy do mięsa razem z przyprawami, mieszamy i wkładamy do formy. Kalafiora wciskamy w mięso, przykrywamy resztą mięsnej masy.
      Formę owijamy papierem do pieczenia. Babkę pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni C. Następnie zdejmujemy papier, pieczemy jeszcze 15 minut. Studzimy, wyjmujemy z formy, dekorujemy.

      Leniwe gołąbki
      • 60 dkg zmielonej łopatki wieprzowej
      • 1/2 główki młodej kapusty
      • 1 cebula
      • 1 marchewka
      • 1 pęczek koperku
      • sól, pieprz, cukier
      • 1-2 jajka
      • olej
      • 6 łyżek bułki tartej
      • 3 szklanki bulionu
      • 30 dkg koncentratu pomidorowego
      • 2-3 łyżki śmietany 18%
      • 2 łyżki mąki
      • 1 ząbek czosnku
      Cebulę podsmażyć. Marchewkę zetrzeć na tarce. Poszatkowaną kapustę wymieszać z koperkiem, mięsem, warzywami, jajkiem, bułką i przyprawami. Uformować klopsy, obtoczyć w 1 łyżce mąki i obsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dusić 30 minut, aż kapusta zmięknie. Dodać koncentrat, wyciśnięty czosnek, zagotować i dołożyć resztę maki wymieszanej ze śmietaną i odrobina wody. Całość gotować, aż zgęstnieje i doprawić cukrem. Dobrze smakują z ziemniakami lub chlebem.

      Schabowe w cieście ziemniaczanym
      • 50-60 dkg schabu
      • 4 średnie ziemniaki
      • 4 łyżki mąki
      • jajko
      • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
      • sól, pieprz
      • olej do smażenia
      Schab kroimy w plastry, rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Chłodzimy.
      Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy sok. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, natkę, sól, pieprz. Dokładnie mieszamy. Każdy kawałek schabu obtaczamy w cieście (jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy więcej mąki). Smażymy na rumiano w dużej ilości rozgrzanego oleju, osączamy na papierowym ręczniku. Do ciasta ziemniaczanego warto dodać inne przyprawy: gałkę muszkatołową, chili.

      Schab na dziko
      • 1,5 kg schabu
      • 3 jajka
      • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 3 łyżki majonezu
      • łyżka musztardy
      • 10 łyżek oleju
      • 4 ząbki czosnku
      • 3 łyżki ketchupu
      • sól, pieprz
      Mąkę ziemniaczaną mieszamy z rozkłóconymi jajkami, zmiażdżonym czosnkiem, ketchupem, majonezem, musztardą oraz 5 łyżkami oleju.
      Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w plastry. Następnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy marynatą i odstawiamy do lodówki na ok. pół godziny.
      Schab smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanej reszcie oleju. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
      Mięso w marynacie możemy przechowywać w lodówce nawet do 5 dni. Im dłużej składniki się przegryzają, tym lepiej smakuje zamarynowane mięso.

      Pulpeciki z kapustą
      • 2 kg białej kapusty
      • 1 kg łopatki lub karkówki
      • 4 duże cebule
      • 3 jajka
      • 3/4 szkl. kaszy manny
      • mały przecier pomidorowy
      • sól, pieprz
      • 1/2 szkl. śmietany 18%
      Kapustę szatkujemy, solimy, odstawiamy na kilka godzin. Sok odciskamy.
      Mięso i cebule mielimy, dodajemy jajka, kaszę mannę, kapustę, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy. Z masy formujemy niewielkie pulpety i układamy je w naczyniu żaroodpornym.
      Przecier pomidorowy mieszamy ze śmietaną, wlewamy do pulpetów, następnie dodajemy pół litra wody. Pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Naczynie wstawiamy do piekarnika przykryte folią aluminiową. Pieczemy 70 minut, odkrywamy i pieczemy kolejne 20 minut. W ten sposób zapobiegniemy wyschnięciu i przypaleniu potrawy.

      Pulpeciki w sosie koperkowym
      • 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
      • 2 łyżki kaszy manny
      • 1 jajko
      • sól, pieprz do smaku
      • 1 łyżeczka soku z cytryny
      • 0,5 l bulionu
      • 1 pęczek koperku + 2 łyżki posiekanego
      • 1 łyżka masła
      • 3 łyżki śmietany
      Mięso wyrobić z jajkiem, kaszą manną i posiekanym koperkiem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formować z masy okrągłe pulpeciki. Bulion doprowadzić do wrzenia, włożyć pulpety i gotować 15 minut. Pulpety wyjąć, a bulion odstawić. 1 pęczek koperku umyć, po czym drobno posiekać.
      W drugim garnku rozgrzać 1 łyżkę masła, wsypać pozostały koperek i smażyć 2 minuty. Następnie zalać bulionem z gotowania pulpetów. 2 łyżki wywaru wymieszać ze śmietaną, resztę zagotować i wlać rozrobioną śmietanę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Do gotującego soku włożyć pulpety. Całość podgrzewać jeszcze przez 2-3 minuty. Można podawać z ryżem i sezonową surówką.



























































             

          


      Brak komentarzy:

      Prześlij komentarz