środa, 19 września 2012

"Delektujmy się jabłkami"

Wrzesień urzeka bogactwem plonów. W sadach - mnóstwo jabłek. Drzewa uginają się pod ciężarem przepięknych, dorodnych owoców, czarujących wyglądem i zachęcających do degustacji. Ich walory smakowe zna każdy. Wiemy też, że chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, sprzyjają urodzie i ułatwiają odchudzanie. Dietetycy zachęcają do zjadania dwóch jabłek w ciągu dnia (rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia), a przysłowie ludowe głosi: "Jedno jabłko z wieczora, a nie trzeba doktora". Oprócz świeżych owoców, lubimy też potrawy i przetwory. Kto jeszcze nie próbował swoich sił w kuchni, powinien zrobić pierwszy krok. Przepisów na jabłkowe pyszności w literaturze kulinarnej jest sporo, i  można je w wolnych chwilach testować. Radość z efektów własnej pracy jest zawsze wielka. Możemy też zainicjować spotkanie towarzyskie i poczęstować sąsiadów, przyjaciół czy bliskich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz