niedziela, 6 września 2020

"Porządkowanie świata - sztuka kulinarna"

 Krzysztof Roguski "Kucharz"

Kucharz krojąc dziś cebule,

Niebotyczne znosił bóle.

W drobne krojąc je kosteczki,

Co rusz sięgał po chusteczki,

Bo przy ostrych cięciach paru

Nos go kręcił od kataru

I po chwili cały w łzach

Płacząc kroił: ciach, ciach, ciach!

Ledwie z jedną skończył męki

Już kolejną brał do ręki.

A następna już leżała

I na kolej swą czekała.

Więc zaczynał znów zabawę

Ocierając łzy rękawem

I w chusteczki smarcząc nos

Skroił cebul cały stos.

 

Sztuka kulinarna to umiejętność przygotowywania jedzenia w sposób smaczny, pożywny, estetyczny; kulinaria zaś to ogół zagadnień związanych z potrawami (np. potrzebne produkty do przygotowywania określonych posiłków). W różnych regionach świata, zależnie od dostępności źródeł pożywienia i wielowiekowej tradycji wykształciły się różne zwyczaje kulinarne.

Każdy człowiek ma nieco inne spojrzenie na kwestie żywieniowe, w zależności od wyniesionych z domu rodzinnego przyzwyczajeń, własnych zainteresowań związanych z omawianym zagadnieniem, filozofią życia i poznawania kultury własnego narodu i kultur innych nacji, prowadzonych eksperymentów kulinarnych, itp. W zależności od przyjętych priorytetów preferencje kulinarne w różnych kuchniach będą nieco inne.

Moje preferencje kulinarne zawierają się w hasłach: szybko, smacznie, tanio, dietetycznie - oraz - kuchnia polska,  kuchnia regionalna. Praktykę w żywieniu i gotowaniu rozpoczynałam od wdrożenia procedur kulinarnych wyniesionych z domu rodzinnego.

Jak organizuję przygotowywanie posiłków, aby były smaczne, zdrowe, tanie, przygotowane na czas, estetycznie podane, sprawnie zakończone?

- posiadam sprawdzone receptury posiłków (podręczny zeszyt z przepisami), 

- mam listę ulubionych sezonowych dań, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu,

- mam dobrze przygotowane miejsca do przechowywania i obróbki artykułów spożywczych,

- robię tygodniowe planowanie posiłków i gromadzę odpowiednio wcześnie potrzebne produkty,

- staram się w rozkładzie tygodniowym ująć wszystkie niezbędne do dobrego funkcjonowania organizmu produkty i zachowywać proporcje ich użycia,

- tworząc posiłki najczęściej bazuję na recepturach tradycyjnych dań polskich i regionalnych,

- systematycznie przeglądam czasopismo kulinarne "100 rad Przepisy i diety",

- mam wypracowany system pracy w mojej kuchni ( standardy, rutyny),

- mam wyznaczony czas pracy w kuchni, 

- mam obmyślone sposoby podawania posiłków i niezbędne akcesoria do estetycznego serwowania dań,

- zakończenie procesu konsumpcyjnego odbywa się płynnie, zgodnie z przyjętym scenariuszem (każda osoba odkłada oczyszczone z resztek talerze i sztućce na wyznaczone miejsca, według asortymentu),

- mam osobistą kontrolę nad przebiegiem konsumpcji i doprowadzeniem do końca każdego procesu likwidacyjnego.

Kuchnia wymaga wiedzy, praktyki, zaangażowania, doskonalenia przepisów i procedur, czuwania nad świeżością produktów, itp. Rola osoby prowadzącej kuchnię jest trudna, ale znakomicie usprawnia funkcjonowanie domu i jest doceniana przez domowników. Satysfakcja gospodyni-kucharki płynie ze sprawnego i świadomego poruszania się w materii sztuki kulinarnej. Wymaga krytycznego i selektywnego podejścia do wszystkiego, co wiąże się z jedzeniem, produktami, sposobem podawania posiłków, estetyką miejsca i zachowaniem higieny w kuchni. Warto do roli codziennie podchodzić sumiennie, krytycznie, selektywnie i odpowiedzialnie.

Myśli do przeanalizowania:

"Przyjemność brzucha jest podstawą i korzeniem wszelkiego dobra." (Epikur)

"Od czasu wynalezienia sztuki kulinarnej, ludzie jedzą dwa razy więcej niż wymaga od nich tego natura." (Benjamin Franklin)

"Nie ma na świecie bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia." (George Bernhard Shaw)

"Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę! (Julia Child) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz