niedziela, 27 stycznia 2013

"Kasza jaglana oczyszcza organizm z toksyn"

Zdrowie to fundament szczęścia. Troska o zdrowie zawsze procentuje. Nikt lepiej nie zatroszczy się o nasze zdrowie niż my sami. Dziś chcę się wypowiedzieć w kwestii odtruwania organizmu z toksyn.Toksyny to trucizny w postaci stałej, ciekłej lub gazowej, które gromadzą się w naszym organizmie wskutek jedzenia, oddychania czy przebywania w skażonym środowisku. Wytwarzają je drobnoustroje, rośliny oraz zwierzęta, i nie sposób się przed nimi uchronić.Wiedząc o ich szkodliwym działaniu na organizm, każdy powinien na własną rękę podjąć stałą z nimi walkę. Doskonałym "środkiem oczyszczającym" jest ugotowana na mleku kasza jaglana. Rzecz polega na jedzeniu jej przez cały dzień (5 posiłków, w odstępach czasowych co 2-3 godziny). Jedynym uzupełnieniem tej jednodniowej diety jest woda niegazowana w ilości 2 litrów na dobę. Dobrze jest powtarzać dietę co tydzień, najlepiej w dniu wolnym od pracy, bo może powodować gorszą koncentrację uwagi. A teraz słów kilka o samej kaszy jaglanej. Uzyskiwana jest z prosa. Zawiera dużo soli mineralnych (wapń, potas, fosfor, miedź, żelazo), witamin z grupy B, lecytynę, krzemionkę. Lecytyna wpływa na lepszą pamięć i reguluje ilość cholesterolu we krwi. Krzemionka poprawia wygląd skóry, zębów, paznokci, włosów. Antyoksydanty zawarte w kaszy jaglanej wychwytują wolne rodniki, które są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Dodatkowo kasza ta ma właściwość usuwania nadmiaru wilgoci z organizmu (różnego rodzaju śluzów związanych z katarem, kaszlem, chorobami płuc i oskrzeli). Jest właściwym produktem dla osób pozostających na diecie bezglutenowej, a kleik z jaglanki ułatwia powrót do zdrowia osobom po operacjach. Sprzyja więc zdrowiu i urodzie. Warta jest zainteresowania: odtruwa, oczyszcza, działa antyprzeziębieniowo, antydepresyjnie, antynowotworowo. Oprócz tego, jest łatwa w przygotowaniu i dobrze smakuje. Nasze zdrowie i szczęście jest w naszych rękach, należy się więc każdego dnia o nie troszczyć!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz