czwartek, 31 stycznia 2013

"Przez żołądek do serca"

Kuchnia to w każdym domu bardzo ważne miejsce. Rodzina chętnie się w nim spotyka i komunikuje. Do kuchni wchodzimy, by zaspokoić głód, ale też po to, by przyjemnie spędzić chwilkę czasu w sposób kameralny, delektując się ulubionym napitkiem (kawą, zielona herbatą, kompotem, ...) czy ulubionymi przysmakami.  Ważny jest więc klimat  pomieszczenia (kolor ścian, meble, oświetlenie). "Jemy oczami", a to oznacza, że na równi ze smakowicie zaserwowanymi daniami, liczy się wystrój miejsca. Kuchnia  musi więc być urządzona praktycznie (liczy się komfort, bezpieczeństwo, przemyślana linia produkcyjna, dodatkowe źródło światła, dobra organizacja, porządek). Najlepiej sprawdza się prostota, własny styl, ulubiony kolor (dobrze jest, gdy wszystko pasuje do naszej osobowości). Ponieważ wiele osób deklaruje, że lubi spędzać czas w kuchni, i że jest to ciekawy sposób spędzania czasu (w tym także czasu wolnego), to nasuwa się wniosek, że gotowanie jest zajęciem lubianym, docenianym, zdrowym, modnym. Wielu osobom ta pasja pozwala osiągnąć w gotowaniu poziom mistrzowski i zostać artystami sztuki kulinarnej, a każdemu z nas ułatwia rozumne, rozsądne i świadome traktowanie konsumpcji, dostrzeganie przyjemności z niej płynących i różnorodnych zagrożeń. Moje preferencje w kwestii sztuki kulinarnej można określić słowami: prostota i elegancja.  Gromadzę więc przepisy tylko prostych dań, które testuję, a czasem udoskonalam. Podglądam kuchnię regionalną i jestem nią oczarowana. Dziś przytoczę przepis na łemkowskie danie o nazwie "War ze zlepieńcami": Ugotować rosół z wołowego lub baraniego mięsa  z dodatkiem jarzyn, liścia laurowego i ziela angielskiego. Następnie przecedzić go i połączyć z sokiem z kiszonej kapusty w proporcjach: na 1 litr rosołu 0,5 litra soku. Dodać czosnek i majeranek w ilości według uznania. Mięso z rosołu wraz z namoczoną bułką przemielić. Dodać sól, pieprz, zrumienioną cebulkę. Z tak przygotowanym farszem wykonać maleńkie pierożki. Podawać zupę "war" z zieleniną i  (osobno ugotowanymi) pierożkami. Jest to danie proste, regionalne. Dobrze smakuje, rozgrzewa, sprzyja dobrej komunikacji domowników i budowaniu nastroju szczęścia w domu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz