czwartek, 7 marca 2013

"Świętowanie Dnia Kobiet"

"Dzisiaj dzień piękny, uroczysty!
Taki dzień raz się w roku zdarza,
gdy 8 Marca z gwarem wiosny
wytryśnie z kartek kalendarza. (...)
  Ryszard Przymus "Dzień Kobiet"

Dzień Kobiet jest świętem obchodzonym w Polsce. W tym dniu mężczyźni wręczają kwiaty bliskim lub znajomym kobietom (matkom, żonom, partnerkom, koleżankom). Doceniają w ten sposób znaczenie kobiet w życiu osobistym i w życiu społeczeństwa, potwierdzają słuszność ich równouprawnienia, wyrażają szacunek dla ról społecznych przez nie pełnionych. Czas, na który przypada święto jest bardzo wymowny. Dzień Kobiet obchodzony jest wtedy, gdy pojawiają się w przyrodzie sygnały budzącej się wiosny. Święto niesie więc przesłanie o początku nowego roku i nowego życia, którego bazowymi czynnikami są płodność i macierzyństwo. Ustanowieniu święta towarzyszyły ruchy robotnicze, a to dowodzi, że kobiety musiały walczyć o uznanie i szacunek. Patrząc na święto z perspektywy czasu, trzeba zauważyć, że jego obchodzenie ma głęboki sens - zbliża kobiety i mężczyzn, sprzyja przyjaznemu patrzeniu na siebie ludzi o odmiennej płci, uczy dostrzegania problemów i wykonywania względem siebie miłych gestów. Warto więc nadać świętu właściwą rangę także w warunkach domowych. Niech to będzie wspólny posiłek w miłej atmosferze, który stanowić mogą: "Potrawka z mintaja", "Lemoniada z szampanem" i czekolada lub pralinki. Propozycja kulinarna zawiera afrodyzjaki sprzyjające wydzielaniu dopaminy - hormonu szczęścia. Będą nimi zarówno wykorzystane warzywa (w szczególności seler), jak i ryby, przyprawy, owoce cytrusowe czy czekolada. Wspólny posiłek pozwoli stworzyć dobry nastrój, a ten działa też jak afrodyzjak.
Oto przepisy.
Potrawka: Filet z mintaja (szczupaka lub sandacza) rozmrozić, posolić i polać sokiem z cytryny. W garnku zagotować wodę i dodać pokrojoną marchewkę, seler, 2 ząbki czosnku i papryczkę chili. Przyprawić solą, liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem, kolendrą i szczypta szafranu. Gotować 15 minut. W tym czasie rybę pokroić i podsmażyć na oliwie z oliwek. Potem dodać do wywaru i gotować razem ok. 10 minut. Na koniec posypać pokrojoną natką pietruszki.
Napój: Do naczynia miksującego włożyć pokrojone na ćwiartki 4 cytryny (bez skórki) i wlać 5 setek szampana (lub wina musującego) - zmiksować. Przecedzić płyn przez sitko. Dodać 10 kostek lodu i 20 dkg cukru - wymieszać. Schłodzić i podawać w szklankach.
Miłego świętowania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz